Gå til forsiden
For deg som har små barn
 | SnartGravid | SnartMamma |
  
Forside arrow Artikler > arrow Kosthold
onsdag 31. august 2016
Kosthold
 
 

Oppskrifter - De første smaksprøvene
Skrevet av Martha Klem   
mandag 08. april 2013
Hjemmelaget middagsmat har ofte mer variert smak enn industrifremstilt, og er enkelt å tilberede.
Hjemmelaget spedbarnsmat er rimelig og sunn hvis du velger riktige råvarer og tilbereder maten på en skånsom og hygienisk måte. Den har også ofte mer variert smak enn industrifremstilt barnemat, og er enkelt å tilberede.
Her finner du noen oppskrifter for introduksjon av fast føde. Forslag til frukt, grønnsaker, grøt og noen enkle middagsretter.
Les mer...
 

Tips til foreldre med småspiste barn
Skrevet av Helsedirektoratet   
lørdag 25. april 2009
Active Image
Dersom barnet spiser lite i forhold til det som forventes, blir foreldrene ofte bekymret for at det ikke får i seg nok mat. Her er noen tips.
Les mer...
 

Nye anbefalinger for amming om natten
Skrevet av Helsedirektoratet   
torsdag 13. november 2008
Det er ikke dokumentert at amming gir hull i tennene.
Av hensyn til tannhelsen bør barn over ett år ikke gis morsmelk mer enn to ganger om natten. Dette rådet har Helsedirektoratet nå kommet fram til i samarbeid med aktører fra ulike fagmiljø.

Det er godt dokumentert at amming gir den beste ernæring for spedbarn. Det er ikke dokumentert at amming gir hull i tennene.
Les mer...
 

Slik lager du hjemmelaget spedbarnsmat
Skrevet av Helsedirektoratet   
onsdag 01. oktober 2008
Hjemmelaget spedbarnsmat er rimelig og sunn
Hjemmelaget spedbarnsmat er rimelig og sunn hvis du velger riktige råvarer og tilbereder maten på en skånsom og hygienisk måte, og kan være et godt alternativ til industriframstilt mat.
Prøv alltid først om barnet liker eller tåler maten før du lager en stor porsjon.
Her følger noen tips til deg som vil lage maten selv.
Les mer...
 

Oppbevaring av morsmelk
Skrevet av Martha Klem   
tirsdag 09. september 2008
Oppbevaring av morsmelk
Med morsmelk i fryseren står mamma plutselig mye friere til å ta seg en pause. Kanskje er det en god venninne du ikke har fått alenetid med på lenge? Eller kanskje du har lyst på et glass vin til middagen?
Melken kan også brukes i grøt og annen barnemat.
Les mer...
 

Morsmelk er den beste næringen for spedbarn
Skrevet av Helsedirektoratet   
søndag 07. september 2008
Morsmelk er den beste næringen for spedbarn
Morsmelk er den naturlige, og den aller beste, maten for spedbarnet. Ammingen bør opprettholdes gjennom hele det første leveåret – gjerne lenger dersom mor og barn ønsker det.

I tillegg til å dekke barnets næringsbehov, inneholder morsmelken en rekke stoffer som blant annet beskytter barnet mot infeksjoner.
Les om om morsmelk og amming.
Les mer...
 

Ammende bør drikke minst mulig alkohol
Skrevet av Sosial- og helsedirektoratet   
torsdag 13. mars 2008
Ammende bør drikke minst mulig alkoholGenerelt anbefales ikke alkohol ved amming. For kvinner som ammer er det viktig å unngå alkohol før barnet er minst seks uker. Dersom kvinnen av og til bruker litt alkohol senere i ammeperioden, er det viktig å begrense mengden.
Etter inntak av ett glass vin bør kvinnen vente tre timer før barnet ammes. Alkohol lagres ikke i melken, og promillen i morsmelken synker likt med nivået i mors blod. Det har derfor ingen hensikt å pumpe ut og kaste melken.
Les mer...
 

Morsmelkerstatning - bland kun ett måltid av gangen
Skrevet av Mattilsynet   
fredag 22. februar 2008
Morsmelkerstatning - bland kun ett måltid av gangenNyfødte og små barn er spesielt utsatt for matbårne sykdommer.
På grunn av faren for kontaminering av morsmelkerstatning, blant annet med bakterien Enterobacter sakazakii og Salmonella, har Mattilsynet anbefalt at det kun blandes ut morsmelkerstatning til ett måltid av gangen.
Les mer...
 

På ferie med matallergi?
Skrevet av Martha Klem   
onsdag 14. november 2007
Har du eller barna dine matallergi kan ferieturen fort bli mer komplisert enn ellers.Har du eller barna dine matallergi kan ferieturen fort bli mer komplisert enn ellers. Nå har det kommet et nytt gratis hjelpemiddel for allergikere som skal til utlandet.
Det tyske forbrukerkontoret i nettverket European Consumer Centre Network (ECC Net) har laget en nettbasert ordbok som skal hjelpe allergikere på reise. Ordboken finnes på 25 språk, og inneholder oversettelser av 130 allergiutløsende matvarer. Den inneholder også hjelp for å lage et personlig allergikort som kan ligge i lommeboken under reisen.
Les mer...
 

Å introdusere annen drikke enn melk
Skrevet av Helsedirektoratet   
onsdag 24. oktober 2007
Når barnet fyller seks måneder, kan det vanligvis begynne å drikke noe av kopp.
Barn trenger forholdsvis mer væske enn voksne. De bør derfor ofte få noe å drikke. Vær nøye med hva slags drikke du gir barnet. Husk at tørste barn trenger væske, ikke ekstra næring. Vann er derfor det beste alternativet ved tørste.
Når barnet fyller seks måneder, kan det vanligvis begynne å drikke noe av kopp.
Les mer...
 

Fra ett års alder - Bra mat for store og små mager
Skrevet av Helsedirektoratet   
tirsdag 23. oktober 2007
Fra ett års alder - Bra mat for store og små mager
La barnet få tilbud om minst fire hovedmåltider i løpet av dagen. Det er bra om tre av måltidene har brød, grøt eller kornblandinger som basis. Hvis barnet er sultent mellom måltidene, kan du gjerne gi frukt og grønnsaker. Dette gir nyttige næringsstoffer samtidig som appetitten ikke blir ødelagt før neste måltid.
Les mer...
 

9-12 måneder - Spise selv!
Skrevet av Helsedirektoratet   
mandag 22. oktober 2007
9-12 måneder - Spise selv!Det anbefales at barnet ammes hele det første leveåret og gjerne lenger. Hvis barnet ikke ammes eller det er behov for annen melk i tillegg til morsmelk, anbefales det å gi industrifremstilt morsmelkerstatning frem til barnet er 12 måneder gammelt. Det er viktig at tilstrekkelig jernrik tilleggskost gis ved siden av morsmelk eller morsmelkerstatning.
Les mer...
 

6-9 måneder - På vei mot mer regelmessige måltider
Skrevet av Helsedirektoratet   
søndag 21. oktober 2007
6-9 måneder - På vei mot mer regelmessige måltiderNår barnet er seks måneder gammelt, kan det begynne med små smaksprøver av de fleste typer matvarer, men start med en matvaretype av gangen. For barn fra særlig allergibelastede familier kan det være best å vente med noen få matvarer.
Barnets første mat- og spisevaner er med på å legge grunnlaget for matgleden senere i livet. Gode matvaner er en viktig forutsetning for god helse.
Les mer...
 

Å introdusere fast føde
Skrevet av Helsedirektoratet   
lørdag 20. oktober 2007

Å introdusere fast fødeNår spedbarnet er seks måneder gammelt, bør fast føde gradvis introduseres som tillegg til morsmelken, slik at behovet for energi og næringsstoffer dekkes.
Noen barn kan ha behov for fast føde før seks måneders alder, men introduksjon bør skje tidligst ved fire måneders alder. Tegn på at barnet kan trenge tilleggskost før seks måneder er utilstrekkelig vektøkning, at barnet virker sultent selv etter hyppige brystmåltider og at barnet viser tydelig interesse for annen mat.

Les mer...
 

De viktigste kostrådene det første leveåret
Skrevet av Helsedirektoratet   
torsdag 18. oktober 2007
Ammingen bør opprettholdes gjennom hele det første leveåret – gjerne lenger dersom mor og barn ønsker det.
Spedbarn bør få morsmelk som eneste næring i de første seks levemånedene. Ammingen bør opprettholdes gjennom hele det første leveåret – gjerne lenger dersom mor og barn ønsker det. Dersom amming ikke er mulig, eller det er behov for annen melk i tillegg til morsmelk, bør hovedsakelig morsmelkerstatning brukes frem til 12 måneders alder.
Les mer...
 

Kostholdsråd for spedbarn
Skrevet av Matportalen   
torsdag 13. september 2007
Kostholdsråd for spedbarnI løpet av det første leveåret legges grunnlaget for barnets matglede, matlyst og gode spisevaner. Sosial- og helsedirektoratet har laget et omfattende informasjonshefte til nybakte foreldre som besvarer mange spørsmål om amming og mat til spedbarn. Her presenteres et utdrag av heftet ”Mat for spedbarn”.
Det er mange måter å bygge opp et sunt kosthold til spedbarn på. Kostrådene i ”Mat for spedbarn” er basert på et vanlig norsk kosthold. Hvis familien har et annet kosthold enn dette, kan du rådføre deg med helsepersonell.
Les mer...
 

Morsmelk i mikrobølgeovn
Skrevet av Matportalen   
onsdag 12. september 2007
Morsmelk i mikrobølgeovn Det har blitt stilt spørsmål om morsmelk og barnemat kan varmes i mikrobølgeovn - og det har blitt gitt ulike råd.
Ved enhver varmebehandling av morsmelk kan immunegenskapene bli redusert på grunn av den høye temperaturen stoffene utsettes for. Dersom melken, som en følge av tilberedningen i mikrobølgeovn, blir svært ujevnt oppvarmet vil det, teoretisk sett, kunne skje en reduksjon av antistoffer i de delene av væsken som oppnår høyest temperatur. En dansk undersøkelse viser imidlertid at endringer i innholdet av antistoffer ikke er avhengig av oppvarmingsmetode (mikrobølgeovn eller vannbad), kun av temperaturen.
Les mer...
 

Kostholdsråd for kvinner i fruktbar alder og barn
Skrevet av Matportalen   
tirsdag 11. september 2007
Kostholdsråd for kvinner i fruktbar alder og barnFisk og skalldyr er viktige kilder til mange næringsstoffer. Alle bør spise sjømat, både som pålegg og til middag. På grunn av miljøforurensing kan imidlertid visse typer sjømat inneholde miljøgifter.
Fostre og spedbarn er mest utsatt for negative helseeffekter. Gravide bør derfor ha fått i seg minst mulig miljøgifter før og under graviditeten.
Kvinner i fruktbar alder og barn bør derfor følge kostholdsrådene i denne artikkelen.
Les mer...
 

Kast rester av morsmelkerstatning
Skrevet av Matportalen   
tirsdag 11. september 2007
Kast rester av morsmelkerstatningNyfødte og små barn er spesielt utsatt for matbårne sykdommer. EUs organ for mattrygghet (EFSA) har derfor utarbeidet retningslinjer for tilberedning av morsmelkerstatninger.
Bakgrunnen for at EFSAs ”Scientific Panel of Biological Hazards” (BIOHAZ) kommer med retningslinjene, er at studier viser at forurensede morsmelkerstatninger har ført til tilfeller av infeksjoner hos barn.
Les mer...
 

Uheldige stoffer i morsmelk
Skrevet av Matportalen   
mandag 10. september 2007
Uheldige stoffer i morsmelkBåde nikotin, alkohol, narkotiske stoffer og flere medisiner går over i morsmelk.
Du bør også være forsiktig med enkelte helsekostprodukter når du ammer. Ofte brukes urter og nye, ukjente stoffer i produktene, og forskningen på hvordan slike ingredienser påvirker fosteret er mangelfull. Mattilsynet advarer ammende mot å ta CLA-preparater. Ta kontakt med helsepersonell hvis du vil ha mer detaljerte råd.
Les mer...
 

Kostholdsråd for ammende
Skrevet av Matportalen   
mandag 10. september 2007
Kostholdsråd for ammendeMorsmelkens næringsinnhold varierer egentlig lite med morens kosthold. For din egen helses skyld bør du likevel spise sunt og variert. Enkelte matvarer bør ikke spises av ammende kvinner, fordi matvarene kan inneholde stoffer som er uheldig for barnet.
Avsender for denne informasjonen er Sosial- og helsedirektoratet og Mattilsynet.
Les mer...
 
<< Start < Forrige 1 2 Neste > Slutt >>

Resultat 1 - 21 av 24
Mest lest:
  Copyright © 1999-2013 NybaktMamma.com
Juridiske merknader