Tips til foreldre med småspiste barn |
Skrevet av Helsedirektoratet | |
lørdag 25. april 2009 | |
Dersom barnet spiser lite i forhold til det som forventes, blir foreldrene ofte bekymret for at det ikke får i seg nok mat. Her er noen tips. Det er naturlig at barns matlyst varierer. En periode med god matlyst kan bli avløst av at barnet spiser mindre. Forklaringen kan være så enkel som at barnet vokser litt mindre enn tidligere eller at aktivitetsnivået ikke er like høyt. Sykdom reduserer ofte matlysten. Det hjelper lite å prøve å lokke maten i barnet, eller å prøve å «tvinge» den ned. For småspiste barn er det spesielt viktig at maten er variert, og måltidene godt sammensatt. Små og hyppige måltider gir mer næring enn færre og større måltider.
Mer energi og små porsjonerFor småspiste barn kan det være en fordel å øke fettinnholdet i maten og dermed konsentrere energiinnholdet. Dette kan for eksempel være litt ekstra margarin på brødskiva eller mer olje i matlagingen. Bruk fett av det sunnere slaget; det vil si myke margariner og oljer. Unngå å gi barnet sukkerholdig mat eller godterier mellom måltidene. Det fører bare til mindre matlyst ved neste måltid og fortrenger dermed mer næringsrik mat. Man kan skape mestringsopplevelser for barna ved å servere små porsjoner som gjør det mulig for dem å spise opp alt. De fleste barn regulerer matinntaket sitt godt og kan gjerne få bestemme sjøl hvor mye de vil spise. Tilby gjerne grønnsaker, gjerne kuttet i små biter, før maten dersom barnet vanligvis spiser lite grønnsaker. Morsmelk og andre melkedrikker gir god metthetsfølelse. For noen barn er det nok å begrense mengden drikke for at de skal spise mer mat. Maksimalt 5 dl melk og melkeprodukter om dagen er en grei tommelfingerregel. Vann er den beste tørstedrikken mellom måltidene. Kumelk anbefales ikke som drikke til barn under 1 år. Stress kan være en årsak til dårlig matlyst, eksempelvis et tv-program i bakgrunnen eller en venn som venter.
For spedbarnHusk å ha reelle forventninger til hvor mye et spedbarn spiser. Etter den første, gradvise introduksjonen til fast føde vil ofte en porsjon på 1/2-1 dl være nok ved seks-syv måneders alder. Ved åtte til ni måneders alder kan porsjonsmengden være økt til ca. 2 dl, men noen barn spiser mindre porsjoner, og andre større. Vær klar over at de porsjonene som antydes i tabeller på pakningen til industrifremstilt barnemat ofte er i største laget, og de er beregnet for dem som spiser mye. Noen barn spiser naturlig langt mindre enn andre, og trenger også mindre. Diskuter med helsestasjonenSynes du at barnet spiser svært lite og ensidig, bør du diskutere dette med helsestasjonen. Så lenge barnet er aktivt, har en rimelig vekst og vekt og ellers virker fornøyd, er det som regel liten grunn til bekymring.
|