Vaksinasjon mot stivkrampe/tetanus |
![]() |
![]() |
Skrevet av Martha Klem | ||||
søndag 13. januar 2008 | ||||
Stivkrampe (tetanus) skyldes toksin fra tetanusbakterien, Clostridium tetani. Bakteriesporer kommer inn i kroppen gjennom forurenset sår, formerer seg under anaerobe forhold i skadet vev, og utvikler et av de sterkeste giftstoffene vi kjenner. I sjeldne tilfeller kan toksinproduksjonen komme i gang i løpet av seks timer. Inkubasjonstiden for sykdom er vanligvis 3 dager til 3 uker og kan være lengre. Inkubasjonstiden er kortere og sykdomsforløpet mer dramatisk jo høyere smittedosen er og jo bedre betingelsene for toksinproduksjon er. Sykdommen begynner typisk med stive muskler i kjevene, så i nakke og rygg, og etter hvert smertefulle spasmer. Dødsårsak er oftest lammelse av respirasjonsmuskulaturen. Selv med optimal sykehusbehandling er dødeligheten høy. Tetanus er i dag en sjelden sykdom i industrialiserte land, men er en viktig dødsårsak i mange utviklingsland i Asia og Afrika, spesielt blant nyfødte (neonatal tetanus) som smittes ved at såret forurenses med bakterien ved kutting av navlestrengen. Verdens helseorganisasjon beregner at neonatal tetanus årlig forårsaker ca. 300 000 dødsfall. Sprøytemisbruk kan forårsake enkelttilfeller eller små utbrudd. Tetanussporer finnes utbredt i naturen (øvre del av jordsmonnet) og i tarmkanalen til en rekke dyr. Det rapporteres årlig mellom ett og fire tilfeller av tetanus her i landet. Uvaksinerte personer rammes oftest. TetanusvaksineVaksinen består av renset tetanustoksoid (tetanustoksin som er gjort ugiftig ved formalinbehandling) adsorbert til et aluminiumsalt. Tetanustoksoid alene er lite immunogent, men det blir meget immunogent etter adsorbsjon. Det finnes ren tetanusvaksine. Vanligvis anbefales kombinert difteri/tetanus/kikhoste/polio/Hib-vaksine (DTP-polio-Hib) ved grunnvaksinasjon og difteri/tetanusvaksine (DT) ved boostervaksinasjon. I løpet av skoleåret 2005-06 ble det innføret boosterdose med kombinert difteri-tetanus-kikhoste-poliovaksine (DTP-IPV). Difteri-tetanus-kikhostevaksine (DTP) er tilgjengelig på spesielt godkjenningsfritak. Etter basisvaksinasjon med 3 doser gitt med riktige intervall er tilnærmet 100% av de vaksinerte beskyttet mot tetanus i 10 års tid. To vaksinedoser med minst 4 ukers intervall gir beskyttelse i minst ett år. Personer som er basisvaksinert, vil få beskyttelse etter en enkelt boosterdose selv om det er gått flere tiår siden forrige vaksinedose. Ved sårskader vurderes behovet for vaksine og evt. immunglobulin Vaksinasjon bør foretas:
Vaksinasjon bør ikke foretas:
Gravide og ammende bør vaksineres hvis det er indisert. I land med høy forekomst av neonatal tetanus brukes tetanusvaksine i programvaksinering av gravide for å beskytte barnet i nyfødtperioden.
Bivirkninger
Anbefalt vaksinasjonBasisvaksinasjon består av tre doser. I vaksinasjonsprogrammet gis DTP-polio-Hib-vaksine ved alder 3, 5 og 11 - 12 måneder. Til grunnvaksinering av større barn og voksne kan det brukes enkeltkomponent- eller kombinasjonsvaksiner som er godkjent (har dokumentert effekt) til basisvaksinasjon. Anbefalt intervall mellom 1. og 2. dose er 4 - 8 uker. I tredoseprogram er minimumsintervallet mellom 2. og 3. dose 6 måneder og anbefalt intervall 1 år. Selv om intervallene overskrider det som anbefales, skal alle gitte doser telles (ingen maksimumsintervall). Det anbefales at personer som i sitt arbeid eller fritidsaktiviteter er mye i kontakt med jordsmonn er vaksinert mot stivkrampe.
Kilder:
|